Hoofdmenu:
Dubieuze rol van overheidsbedrijven bij erfpacht Financieel Dagblad 1 oktober 2018
Dubieuze rol van overheidsbedrijven bij erfpacht toont noodzaak aanscherping toezicht
Opinie | Koen M. de Lange, directeur van het NivE
Vorige week berichtte het FD ‘Erfpachtfonds achtervolgt Van Lanschot Kempen’ (FD, 28 september). En in het Commentaar -
Erfpacht bij woningen staat al jaren negatief in het nieuws. Niet alleen particuliere grondeigenaren, zoals Grondvermogen van Van Lanschot Kempen, maar ook overheden zoals het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeenten Amsterdam, Zaandam en Utrecht gebruiken de wettelijke flexibiliteit van erfpacht bovenmatig voor eigen gewin. Wettelijke-
De crux bij erfpacht zit hem in het gebrek aan wet-
De negatieve publiciteit is geen incident maar het gevolg van de complexiteit van erfpacht. Dat juist de de overheid scheefgroei in de verdeling van het opgebouwde vermogen van erfpachtwoningen orkestreert, helpt ook niet. De gemeente Amsterdam is het meest duidelijk en bluft onomwonden dat de waardestijging van woningen de gemeente toekomt. Als de gemeente haar zin krijgt, is een erfpachtwoning in Amsterdam niet duurder dan de herbouwkosten. Tweederde van de koopwoningen in Amsterdam zou dan nu ‘onder water’ staan.
‘Bijna geen enkele huiseigenaar begrijpt de werking van erfpacht of hiervan afgeleide producten’
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in 2011 een rijkslijn voor erfpacht opgesteld waarbij interne -
Vlak hiervoor hebben beide hoogleraren ook een grote rol gehad in de commissie onder leiding van hoogleraar Tom Berkhout, die de gemeente Amsterdam adviseerde over hoe de grondwaarde te bepalen. De ‘second opinion-
Omdat vrijwel alle erfpachtrechten van appartementen in Amsterdam niet anders dan met de voltallige Vereniging van Eigenaren (VvE) gewijzigd kunnen worden, heeft deze gemeente vanaf 2017 een nieuw derivaat erfpachtproduct op de markt gebracht. Hiermee kunnen appartementseigenaren zich onafhankelijk van hun buren tegen alle toekomstige verhogingen van de erfpachtcanon verzekeren. Amsterdam hoopt deze erfpachtverzekering voor 2020 aan meer dan 150.000 appartementseigenaren te verkopen.
Bijna geen enkele huiseigenaar begrijpt de werking van erfpacht of hiervan afgeleide producten. Dit is nog problematischer door de rol die overheidsbedrijven en ook wetenschappers hierbij spelen. Het wordt tijd dat minister Ollongren het eigendom van erfpachters beter gaat beschermen door wettelijke consumentenbescherming en aanscherping van het toezicht. De erfpachtverzekering van de gemeente Amsterdam valt naar onze mening nu al onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Koen M. de Lange is directeur van het Nederlands instituut voor Erfpacht.