meldingsformulier erfpacht Recreatieschap Spaarnwoude - NivE

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

meldingsformulier erfpacht Recreatieschap Spaarnwoude

meldingsformulier erfpacht Recreatieschap Spaarnwoude



met uw informatie wordt vertrouwelijk omgegaan, wij sturen niets naar het Recreatieschap!

16-02-2014
HAARLEM - Woonarkbewoners aan de Lieoever komen massaal in het geweer de in hun ogen "exhorbitante" verhogingen van de erfpachtcanon. Ze voelen zich gechanteerd door het Recreatieschap Spaarnwoude, inner van de erfpachtgelden. Bewoner Hans Rijswijk, tevens voorzitter van de Belangenvereniging Arkbewoners Lieoever, "Niet alleen wordt wonen voor bewoners aan de Lieoever onbetaalbaar, hun woningen zijn ook nog eens onverkoopbaar geworden."


Afgelopen week deed Rijswijk, namens [40x] bewoners van het bekende hardloop en fietsweggetje aan de rafelrand van Haarlem al zijn beklag in het televisieprogramma Radar (http://gemi.st/TROS_1358202) . "In de afgelopen jaren heeft het Recreatieschap Spaarnwoude - die de grond overigens zelf weer pacht van Staatsbosbeheer - het jaarlijkse bedrag dat bewoners voor het gebruik van de grond moeten betalen al met een factor 40 tot 50 verhoogd. En nu willen ze het bedrag weer gaan verhogen. Het gevoel dat je overvalt als je weer zo’n rekening in de bus krijgt is alleen te beschrijven als onmacht, kwaadheid. Want blijkbaar mag het recreatieschap dit zomaar doen."
Het resultaat van de verhogingen van de afgelopen jaren is dat bewoners hun woning wel moeten verkopen. Maar dat is in deze tijd praktisch onmogelijk omdat de banken van eventuele kopers verlangen dat de erfpacht voor minstens 30 jaar is vastgesteld en er duidelijkheid is over de kosten voor die erfpacht. Rijswijk: "En die duidelijkheid is er voor geen kant! Er zijn voorbeelden waarbij het recreatieschap aan nieuwe bewoners toezegt de erfpacht te verlengen, maar dan tegelijkertijd de hoogte van het pachtbedrag per vierkante meter met een factor 3 verhoogd. Of woonbooteigenaren met diezelfde toezegging verbiedt om in de toekomst nog bezwaar aan te tekenen tegen welk besluit van het recreatieschap dan ook. Dat is gewoon chantage!. Misbruik maken van je machtspositie!" Ook weet Rijswijk van bewoners, buren zelf, die door het recreatieschap tegen elkaar worden opgespeeld of opgezet. "Het is machtspolitiek en geldbejag over de ruggen van de bewoners."
Ondanks het gevoel van onmacht laten de woonbootbewoners het er niet bij zitten. Maandag spraken ze met de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Haarlem, dinsdag is er een vergadering voor alle arkbewoners. Ondertussen is er een in erfpachtkwesties gespecialiseerde jurist in de arm genomen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu